6 διατροφικοί μύθοι για την σωστή τροφή που πρέπει να δίνεται στο σκύλο ή τη γάτα σας

6 διατροφικοί μύθοι

 • Οι κροκέτεςτης ξηρής τροφής καθαρίζουν τα δόντια

  Πολύ διαδεδομένο, ακόμη και μεταξύ κτηνιάτρων, όμως σίγουρα ΔΕΝ ισχύει. Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν κοφτερά δόντια, ακόμη και οι τραπεζίτες τους είναι αιχμηροί.
  Αυτού του είδους τα δόντια είναι σχεδιασμένα να δαγκώνουν και να κόβουν, έτσι όταν ένας σκύλος ή μία γάτα τρώει ξηρή τροφή, είτε την καταπίνουν αμάσητη, είτε την σπάνε πρώτα και έπειτα την καταπίνουν.
  Η ξηρή τροφή δεν τρίβεται στα δόντια ή στα ούλα. Μία σωστή και φυσική διατροφή βοηθά στην καλύτερη στοματική υγεία, όμως με τίποτα δεν ξεπερνά το βούρτσισμα των δοντιών.

 • Οι καλύτερες τροφές είναι οι κλινικές

  Μπορεί οι κλινικές δίαιτες να διαφημίζονται ως οι καλύτερες όμως μία ματιά στα συστατικά τους θα σας δείξει το αντίθετο. Αυτές οι τροφές έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωταϊνών φυτικής προέλευσης (από σόγια, καλαμπόκι, ρύζι, σιτηρά κτλ.) αντί για υψηλής βιολογικής αξίας ζωϊκή πρωτεϊνη.
  Μπορεί να περιέχουν κάποια ειδικά συστατικά προκειμένου να δικαιολογήσουν την κατηγορία "κλινική" για παθήσεις όπως υποστήριξη των αρθρώσεων, υγεία του ουροποιητικού κτλ. όμως η αλήθεια είναι ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών είναι μία σωστή διατροφή και ανάλογα την περίπτωση, το αντίστοιχο συμπλήρωμα.
  Οι συγκεκριμένες τροφές περιέχουν υποπροϊόντα (όπως ράμφη, νύχια, οπλές κτλ.) που είναι μία φτηνή πηγή πρωτεϊνης χαμηλής θρεπτικής αξίας. Θα πρέπει λοιπόν να κοιτάμε η τροφή που έχουμε επιλέξει να έχει σαφείς ονομασίες συστατικών όπως "λίπος κοτόπουλου" ή φρέσκο χωρίς κόκαλα κοτόπουλο" αντί για αόριστες έννοιες όπως "συστατικά πουλερικών ή "παράγωγα κρέατος".
  Να θυμάστε επίσης ότι τα 5 πρώτα συστατικά είναι η βάση μίας τροφής και ότι η σειρά τους παίζει μεγάλο ρόλο.

 • Χρειάζονται διαφορετική τροφή ανάλογα το στάδιο ζωής ή ειδική για στειρωμένα

  Οι τροφές βάσει σταδίου ζωής (Puppy, Kitten, Senior κτλ.) είναι αποτέλεσμα καλού marketing.
  Στην προσπάθειά τους να καταλάβουν μεγαλύτερο χώρο στα ράφια των καταστημάτων οι εταιρίες δημιούργησαν την ανάγκη για περισσότερες συνταγές. Ενώ ισχύει ότι τα κουτάβια και τα γατάκια χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα τροφής ανά κιλό σωματικού βάρους από ότι οι ενήλικες, δεν απαιτείται ειδικά σχεδιασμένη συνταγή για να καλύψει τις θρεπτικές και ενεργειακές απαιτήσεις τους εφόσον έχουμ βεβαιωθεί ότι η τροφή είναι υψηλής ποιότητας.
  Ακόμη και με τους ηλικιωμένους σκύλους, ενώ η θερμιδική πρόσληψη μειώνεται, απιατείται υψηλής ποιότητας διατροφή προκειμένου να διατηρηθεί ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα και υγιείς οι αρθρώσεις τους.
  Επομένως μία διατροφή πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνες θα κρατήσει το ηλικιωμένο ζωάκι υγιές και χαρούμενο για περισσότερο.

 • Η διατροφή υψηλή σε πρωτεϊνη επιβαρύνει τα νεφρά

  Αυτός ο μύθος έχει διαιωνιστεί από τις συμβατικές εταιρίες διατροφής κατοικιδίων. Ο λόγος είναι ότι οι τροφές τους χρησιμοποιούν σόγια και καλαμπόκι ως πηγές πρωτεϊνης χωρίς όμως αυτό να προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του σκύλου και της γάτας.
  Ο οργανισμός των σαρκοφάγων ζώων δεν είναι σχεδιασμένος να μεταβολίζει τέτοια συστατικά, έτσι στην προσπάθεια να αφομειώσει την φυτική πρωτεϊνη, τα όργανά τους υπερλειτουργούν με εποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά.
  Κατά την αναζήτηση μίας ποιοτικής τροφής για το κατοικίδιό σας, επιλέξτε μία όπου στην κορυφή της σύνθεσής της αναφέρονται σαφείς ονομασίες συστατικών όπως "λίπος κοτόπουλου" ή "φρέσκο χωρίς κόκαλα κοτόπουλο" αντί για τις αόριστες έννοιες όπως "συστατικά πουλερικών" ή "παράγωγα κρέατος" ενώ αποφύγετε εντελώς εκείνες που περιέχουν καλαμπόκι, σιτηρά και σόγια.
 • Η εναλλαγή τροφής δυσκολεύει το πεπτικό σύστημα

  Η πραγματικότητα είναι ότι η εναλλαγή συνταγών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης δυσανεξίας, λόγω του ότι το κατικοίδιό μας δεν τρέφεται με μία μόνο πηγή πρωτεϊνης για αρκετό καιρό έτσι ώστε να γίνεται αυαίσθητο σε αυτή.
  Η ποικιλία σε μία διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο, απλά φροντίστε να επιλέγετε τροφές υψηλής ποιότητας ως εναλλακτικές. Για αυτό συνήθως προτείνεται η εναλλαγή να γίνεται με συνταγές της ίδιας εταιρίας με διαφορετικές πηγές πρωτεϊνης (πχ. ψάρι αντί κοτόπουλου).
 • Ο σκύλος δεν θα πρέπει να καταναλώνει χοιρινό κρέας

  Ο σκύλος δεν θα πρέπει να καταναλώνει χοιρινό κρέας
  Το χοιρινό θεωρείται "προβληματικό" συστατικό στο μυαλό των κηδεμόνων λόγω της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και του βακτηρίου τριχινέλα. Στην πραγματικότητα εφόσον τηρηθούν μερικοί απλοί κανόνες υγιεινής το χοιρινό είναι τόσο ακίνδυνο όσο και το βοδινό, το αρνί ή το κοτόπουλο, ενώ παρέχει αμινοξέα, που είναι πολύ σημαντικά για τη δημιουργία και επανόρθωση της μυϊκής μάζας. Το άπαχο χοιρινό κρέας είναι μία από τις πιο εύπεπτες πηγές πρωτεϊνης, υποαλλεργικό και χαμηλό σε νιτρικά άλατα.
  Πλέον αναγνωρίζεται ως άκρως θρεπτική και γευστική πηγή πρωτεϊνης, παρόλα αυτά σπάνια χρησιμποιείται στις τροφές για σκύλους, πράγμα που μπορεί να ωφελήσει σκύλους με αλλεργίες, διότι είναι αδύνατον να είναι κανείς αλλεργικός σε συστατικό στο οποίο δεν έχει ποτέ εκτεθεί.

Πηγή: Acana-Orijen