Η διατροφική σπουδαιότητα και ανάγκη για τροφή χωρίς σιτηρά σε σκύλους και γάτες

Εάν έχετε σκεφθεί την ιδέα της αποφυγής των δημητριακών από τη διατροφή για το σκύλο ή τη γάτα σας, είναι καιρός να το εφαρμόσετε.
Υπάρχουν σίγουρα πολλές επιπτώσεις εις βάρος της υγείας τους, τις οποίες οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν και όπως λέει το ρητό, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.
Στις πιο κάτω γραμμές θα προσπαθήσουμε να σας επισημάνουμε τη σημασία της διατροφής με ξηρά τροφή χωρίς σιτηρά  και τους λόγους για τους οποίους μία τροφή με σιτηρά προκαλεί προβλήματα υγείας στο σκύλο ή τη γάτα μας.

Οι σκύλοι και οι γάτες χρειάζονται πολλές καλής ποιότητας πρωτεΐνες. Εάν τους παρέχουμε θρεπτικά συστατικά καλής ποιότητας βελτιώνουμε την κατάσταση της υγείας, την ευεξία, την μακροζωία και την αναπαραγωγική ικανότητα που είναι οι τέσσερις πιο σημαντικοί πυλώνες για τη διατροφή των σκύλων και των γατών μας με τροφή χωρίς σιτηρά.
Μια καλή και πλούσια διατροφή χωρίς προϊόντα που δεν είναι απαραίτητα ή που βλάπτουν τον οργανισμό θα ελαχιστοποιήσει επίσης τις επισκέψεις σε κτηνιάτρους, κάτι που το κατοικίδιο ζώο και το πορτοφόλι σας θα είναι πολύ ευγνώμονες.

Δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σκύλοι και οι γάτες δεν μπορούν εύκολα να αφομοιώσουν τα σιτηρά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν μακρά εντερική οδό σαν εμάς τους ανθρώπους. Αν και τις περισσότερες φορές πιστεύουμε ότι οι καλύτεροι φίλοι μας είναι ανατομικά παρόμοιοι, αυτό δεν συμβαίνει και αυτή η λανθασμένη αντίληψη οδηγεί τα κατοικίδια ζώα μας να αναπτύξουν προβλήματα υγείας. Η εντερική οδός των σκύλων και των γατών είναι πιο κοντή από εμάς τους ανθρώπους, οδηγώντας στην αδυναμία της σωστής επεξεργασίας των σιτηρών από τον οργανισμό τους.

Οι πρωτογενείς πηγές υδατανθράκων σε σκύλους και γάτες είναι αυτές του κριθαριού, ρυζιού, σιταριού, καλαμποκιού, βρώμης και σίκαλης. Τα σκυλιά και οι γάτες δεν παράγουν ένζυμα στο σάλιο τους για να αφομοιώσουν σωστά τους υδατάνθρακες και τα άμυλα. Το πάγκρεας τους επομένως αναγκάζεται να εργαστεί σκληρότερα και να παράγει μεγάλες ποσότητες των απαραίτητων ενζύμων για την αντιμετώπιση των αμύλων. Αυτή η υπερφόρτωση προκαλεί προβλήματα υγείας εάν στη διατροφή τους παρέχονται σιτηρά. Η διατροφή των κατοικίδιων μας σαν να ήταν άνθρωποι είναι ένα μεγάλο λάθος και σίγουρα δεν είναι μια σοφή επιλογή.

Πρέπει να θυμόμαστε συνεχώς ότι οι σκύλοι και οι γάτες δεν έχουν αποτελεσματική πέψη σε φυτικά προϊόντα. Αντί για δημητριακά, πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε μια ποικιλία συστατικών που προσφέρουν τα σωστά θρεπτικά συστατικά και τη βιοδιαθεσιμότητα για να διασφαλίσουμε την υγεία.

Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή γάτων και σκύλων περιλαμβάνει μερικά από τα ακόλουθα συστατικά που βασίζονται κυρίως σε κρέατα όπως κοτόπουλο, ψάρι, βόειο κρέας, συκώτι αρνιού, μπρόκολο, σπανάκι, καρότα, σπόροι λίναριού, μήλα, αποξηραμένα άλφα, νεφρά, ανανάς, βερίκοκο, πορτοκάλι, φύκια, πολυακόρεστα ιχθυέλαια πλούσια σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6, πιπεριά, συμπλήρωμα βιταμίνης Ε, οξείδιο του ψευδαργύρου και μαγγενικά οξείδια.


ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΗΡΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ

Το μεγάλο πλεονέκτημα των περισσότερων θρεπτικών χαρακτηριστικών σιτηρών είναι οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες Β. Οι περισσότερες εταιρείες τροφών για σκύλους και γάτες υποστηρίζουν ότι η συμπερίληψη των δημητριακών είναι απαραίτητη για τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες Β. Ωστόσο, οι καταναλωτές γνωρίζουν ελάχιστα ότι αυτό το επιχείρημα έχει μικρή σημασία, καθώς τα ίδια θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα σιτηρά μπορούν να βρεθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες σε εναλλακτικά συστατικά. Πολλές εταιρείες τροφίμων για σκύλους και γάτες περιλαμβάνουν απλώς δημητριακά προς όφελος της κατασκευής ενός φθηνότερου τελικού προϊόντος για το χρηματικό κέρδος τους.

Για παράδειγμα, 100 gr λευκού αλευριού σίτου περιέχει 44mcg φυλλικού οξέος ή φολικού οξέος (σημαντικό για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ανάπτυξη του εμβρύου και την αποτροπή καρδιακών παθήσεων σε γάτες και σκύλους), ωστόσο, μια μερίδα 100gr συκωτιού αρνιού, θα σας δώσει 400mcg φολικό.

Πολλά σιτηρά καταστρέφουν το έντερο των σκύλων και των γατών που μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και υποσιτισμό που οδηγούν τελικά σε ασθένειες υγείας. Τα σιτηρά συνδέονται με μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο διαρροής εντέρου κατά την οποία σωματίδια κόκκων γλιστρούν από τα εντερικά τοιχώματα σκύλων και γατών προκαλώντας ανοσοαπόκριση. Με το ανοσοποιητικό σύστημα να επιβαρύνετε υπερβολικά λόγω αυτών των σωματιδίων κόκκων, δεν μπορεί αποτελεσματικά να καταπολεμήσει τις πραγματικές απειλές όταν το σύστημα καλείται να παρέμβει.

Τα σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι έχουν υψηλά επίπεδα γλουτένης που μπορεί να οδηγήσουν στο σκύλο ή τη γάτα μας να γίνει κοιλιοκάκη. Αυτό προκαλείται από μια αυτοάνοση κατάσταση που σχετίζεται με την κατάποση σιτηρών που περιέχουν γλουτίνη.

Δεν είναι μυστικό ότι τα σκυλιά και οι γάτες που τρέφονται με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σιτηρά τείνουν να αναπτύσσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν σε αλλεργίες και επίμονη φαγούρα. Λόγω του υψηλού περιεχομένου αμύλου, τα σιτηρά είναι φλεγμονώδεις τροφές. Όσο πιο εκλεπτυσμένα είναι τα σιτηρά, τόσο πιο φλεγμονώδες είναι. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με εκφυλιστικές ασθένειες σε σκύλους και γάτες όπως αρθρίτιδα, καρδιαγγειακές παθήσεις, απώλεια οστών ακόμη και καρκίνο.

Λόγω της φλεγμονώδους φύσης, τα σιτηρά συνδέονται με τους πόνους στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα. Η σύνθεση αμινοξέων των σιτηρών είναι παρόμοια με εκείνη του μαλακού ιστού στις αρθρώσεις σκύλου και γάτας. Δεδομένου ότι ο ιστός και τα σιτηρά είναι χημικά παρόμοιοι, το σώμα γάτας και σκύλου έχει δυσκολία μεταξύ των δύο. Έτσι, όταν τα ανοσοκύτταρα ζεσταίνονται και ενοχλούνται από φλεγμονή που προκαλείται από σιτηρά, αρχίζουν να του επιτίθενται ως ξένος εισβολέας και κατά λάθος προσβάλλεται επίσης ο μαλακός ιστός στις αρθρώσεις των σκύλων και γατών.
Ειδικά ακατάλληλα παρασκευασμένα σιτηρά μπορούν να αναστείλλουν την απορρόφηση βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Τα σιτηρά περιέχουν ουσίες όπως το φυτικό οξύ που δεσμεύει τα μέταλλα και μπορεί να αποτρέψει τη σωστή απορρόφηση.

Τα σιτηρά έχουν υψηλά επίπεδα αμύλου για να τρέφονται τα βακτήρια και μπορεί να συμβάλλουν στην οδοντική φθορά. Υπολείμματα τροφών που κολλάνε στα δόντια των σκύλων και των γατών μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό πλάκας, οδηγώντας σε πέτρα και ουλίτιδα.

Η διατροφή του σκύλου και της γάτας επηρεάζει άμεσα κάθε πτυχή της ζωής των κατοικίδιων μας. Οι συνήθειες συμπεριφοράς τους, η υγεία συνολικά, η ευεξία και η εμφάνιση εξαρτώνται από την τροφή που τρέφονται. Είναι σίγουρα μια μεγάλη ευθύνη, ωστόσο μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης μπορούμε να εγγυηθούμε μια αξιοσέβαστη ζωή στα αγαπημένα μας κατοικίδια ζώα.

Πηγή: Matthew Wismayer - Petnutrition