Σπόροι πτηνών. Είδη και χαρακτηριστικά

Σπόροι πτηνών. Είδη και χαρακτηριστικά

Κατά τη διάρκεια του έτους, τα πτηνά συνεχώς προσαρμόζονται, στο περιβάλλον τους όπως και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτοί οι εξωτερικοί παράγοντες (εποχή, καιρικές συνθήκες, διάρκεια ημέρας, παροχή τροφής…) καθορίζουν τον κύκλο ζωής των πτηνών.
Όταν φτάνει η άνοιξη, η χλωρίδα ζωντανεύει. Υπάρχει μία πλούσια προσφορά και μεγάλη ποικιλία από φρέσκους, άγουρους σπόρους, βότανα και έντομα … Αυτό ξαναζωντανεύει τα πτηνά και παράλληλα με την αύξηση της διάρκειας της ημέρας ενδυναμώνει το ένστικτο της αναπαραγωγής. Σύντομα, τα πτηνά έχουν νεοσσούς.
Σε άλλες ηπείρους (για παράδειγμα Αυστραλία, Νότιος Αμερική κλπ.) αυτή η αλλαγή συνήθως συμπίπτει με την εποχή των βροχών. Έτσι εξασφαλίζεται πως το άγονο τοπίο θα μεταμορφωθεί σε μία πράσινη όαση γεμάτη από φρέσκους σπόρους. Αυτό είναι ένα σημάδι για να ενεργοποιηθούν τα πτηνά.

Ως χομπίστες/εκτροφείς, θα πρέπει να είναι σκοπός μας να διατηρήσουμε και να ταΐσουμε τα πτηνά διαφορετικά την κάθε περίοδο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με κορύφωση την αναπαραγωγική περίοδο.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα πτηνά βρίσκουν το φυσικό ρυθμό τους στην εγκατάστασή μας, η διατροφή είναι κρίσιμη για αυτή τη διαδικασία.

Όταν ταΐζουμε πτηνά η επιλογή της σωστής δίαιτας είναι απαραίτητη για την υγεία τους. Μια σωστά ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να αποτρέψει ένα αριθμό προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς.
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα τα πτηνά δεν έχουν τις ίδιες διατροφικές ανάγκες. Για κάποια πτηνά, η συνηθισμένη διατροφή αποτελείται κυρίως από καρπούς και σπόρια. Άλλα πτηνά προτιμούν μια διατροφή αποτελούμενη από φρούτα.
 
Κεχρί ΚΕΧΡΙ
Ανήκει στην οικογένεια των σπόρων χλόης. Είναι σημαντικό συστατικό στην πλειονότητα των μειγμάτων για πτηνά. Υδατάνθρακες 56%, Πρωτεΐνες 14%, Λίπος 6,5%
Νίζερ ΝΙΖΕΡ
Εκτιμάται από την πλειονότητα των πτηνών. Πολύ θρεπτικός σπόρος.
Εξαιρετική ικανότητα βλάστησης. Λίπος 43%, Πρωτεΐνες 21%, Υδατάνθρακες 14%
Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή, εξωτικά, budgies και μεγάλα παπαγαλάκια.
Κόκκινο ρούπσεν ΡΟΥΠΣΕΝ
Σπόρος με γλυκιά γεύση και με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών. Είναι επίσης σπόρος πλούσιος σε λίπος. Περιέχει φυσικές χρωστικές, οπότε χρειάζεται προσοχή με συγκεκριμένα είδη πτηνών (πχ μωσαϊκά καναρίνια …). Πρωτεΐνες 20%, Λίπος 43%, Υδατάνθρακες 18%. Χρησιμοποιείται συχνά για βλάστηση.
Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή.
Μαύρο ρούπσεν ΜΑΥΡΟ ΡΟΥΠΣΕΝ
Επίσης ονομάζεται "πικρό ρούπσεν", μεγαλύτερο και πιο σκούρο από το ρούπσεν.
Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή.
Κανναβούρι ΚΑΝΝΑΒΟΥΡΙ
Σπόρος με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών. Διεγείρει το αναπαραγωγικό ένστικτο των πτηνών. Ταίσμα με μέτρο για αποφυγή πολύ δραστήριων πουλιών. Πρωτεΐνες 20%, Λίπος 43%
Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή, εξωτικά, budgies και μεγάλα παπαγαλάκια.
Ασπρη και καφέ περίλλα ΑΣΠΡΗ/ΚΑΦΕ ΠΕΡΙΛΛΑ
Εκτιμάται από την πλειονότητα των πτηνών. Σπόρος με γλυκιά γεύση και με υψηλό ποσοστό σε λίπος. Πρωτεΐνες 42%, Λίπος 20%
Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή.
Μαρουλόσπορος ΑΣΠΡΟΣ/ΜΑΥΡΟΣ ΜΑΡΟΥΛΟΣΠΟΡΟΣ
Μικρός λιπαρός σπόρος με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών.
Αριστο για ιθαγενή.
Φαγόπυρο ΦΑΓΟΠΥΡΟ
Σπόρος με χαμηλό ποσοστό λίπους και υψηλό ποσοστό υδατανθράκων.
Αριστο για μεγαλόσωμα ιθαγενή, μεγάλα παπαγαλάκια και παπαγάλους.
Αγκιναρόσπορος ΑΓΚΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Είναι μέλος της οικογένειας των αγκαθόσπορων. Χρησιμοποιείται συχνά για βλάστηση.
Αριστο για μεγαλόσωμα ιθαγενή, μεγάλα παπαγαλάκια και παπαγάλους.
Ασπρος, ραβδωτός και μαύρος ηλιόσπορος ΑΣΠΡΟΣ/ΡΑΒΔΩΤΟΣ/ΜΑΥΡΟΣ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ
Σπόρος σε διάφορες μορφές, με υψηλό ποσοστό λίπους. Στα ιθαγενή αρέσει να τρώνε το μαύρο ηλιόσπορο. Τα παπαγαλάκια και οι παπαγάλοι τρώνε κυρίως τον άσπρο και το ραβδωτό ηλιόσπορο.
Οι παπαγάλοι έχουν προτίμηση στον άσπρο.
Κεχρί La Plata ΚΕΧΡΙ LA PLATA
Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος κεχριού. Έχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων. Εκτιμάται από την πλειονότητα των πτηνών.
Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή, εξωτικά, budgies και μεγάλα παπαγαλάκια.
Φασόλι Mung KADJANG IDJOE (ΦΑΣΟΛΙ MUNG)
Είναι επίσης γνωστό ως φασόλι mung. Ανήκει στην οικογένεια των φασολιών σόγιας. Ιδανικό για βλάστηση.
Αριστο για καναρίνια, ιθαγενή, εξωτικά, budgies και μεγάλα παπαγαλάκια.
Λιναρόσπορος ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Λίπος 31%, Πρωτεΐνες 25% και Υδατάνθρακες 22%
Παπαρουνόσπορος ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ
Λίπος 42%, Πρωτεΐνες 21% και Υδατάνθρακες 4,5%
 

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Τα λίπη στην διατροφή είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τα διακοσμητικά πτηνά. Επιπλέον τα λίπη είναι απαραίτητα για να μεταφέρουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Επίσης είναι ουσίες απαραίτητες για ένα αριθμό ορμονών και παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (πχ λινολεϊκό και λινολενικό οξύ) δεν μπορούν να δημιουργηθούν στο σώμα και πρέπει να απορροφηθούν μέσω της τροφής. Το λινολεϊκό οξύ είναι σημαντικό για την δημιουργία των κυττάρων.
 

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΙΝΟΞΕΑ

Η πλειονότητα των συνηθισμένων μειγμάτων σπόρων περιέχει μη επαρκή αριθμό πρωτεϊνών για τις ανάγκες των πτηνών. Οι πρωτεΐνες, φτιαγμένες από αμινοξέα, είναι δομικά στοιχεία για τους μύες και το φτέρωμα. Τα πτηνά μπορούν να δημιουργήσουν κάποια από αυτά τα αμινοξέα μόνα τους (μη ουσιώδη αμινοξέα) ενώ άλλα πρέπει να τους χορηγηθούν μέσω της τροφής αφού δεν μπορούν να τα δημιουργήσουν.
Η ανάγκη σε πρωτεΐνες είναι υψηλότερη κατά την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των πτηνών. Το αμινοξύ λυσίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά αμινοξέα κατά την διάρκεια της ανάπτυξης. Επίσης κατά την πτερόρρεια τα πτηνά έχουν υψηλές απαιτήσεις σε πρωτεΐνες. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τα πτηνά αλλάζουν φτέρωμα, μια διαδικασία η οποία απαιτεί αρκετή ενέργεια από τους φτερωτούς μας φίλους. Τα πούπουλα αποτελούνται από 85% πρωτεΐνες; τα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστίνη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για το φτέρωμα. Η έλλειψη της μεθειονίνης μπορεί να οδηγήσει σε σκούρες, οριζόντιες ρίγες στα φτερά που ονομάζονται γραμμές στρες.
Μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών μπορεί επίσης να επιδράσει αρνητικά στα πτηνά. Όταν απορροφώνται οι πρωτεΐνες δημιουργείται ουρικό οξύ στον οργανισμό. Αυτό κανονικά αποβάλλεται με τα ούρα. Εντούτοις εάν υπάρχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών, τα νεφρά αδυνατούν να εξαλείψουν όλο το ουρικό οξύ. Αυτό το επιπλέον ουρικό οξύ μπορεί να συγκεντρωθεί στις αρθρώσεις και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.
 

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι βιταμίνες είναι βασικά διατροφικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα σε μικρές ποσότητες για την σωστή λειτουργία μεταβολισμού, της ανάπτυξης και της υγείας. Κάθε βιταμίνη έχει τη δική της ιδιαίτερη λειτουργία στον οργανισμό επομένως καμία δεν μπορεί να λείψει. Πρέπει να δοθεί προσοχή στο να μη χορηγηθούν υπερβολικές ποσότητες συμπληρωμάτων των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες Α, D και Κ). Αυτές οι βιταμίνες δεν μπορούν να αποβληθούν με τα ούρα και η υπερβολική συγκέντρωσή τους, ιδιαίτερα των βιταμινών Α και D, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.
 • ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
  Το ποσοστό της βήτα‐καροτίνης (προβιταμίνης Α) και της βιταμίνης Α στα μείγματα σπόρων είναι περιορισμένο και ως εκ τούτου πρέπει να δοθεί ως συμπλήρωμα. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη, γονιμότητα και στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του επιθήλιου. Το επιθήλιο αποτελεί το εξωτερικό κάλυμμα του δέρματος και των οργάνων.
  Έλλειψη της βιταμίνης Α συνήθως οδηγεί σε μειωμένη αντίσταση σε μολύνσεις, σε προβλήματα στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει θαμπό φτέρωμα. Μεγαλύτερη έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κερατινοποίηση (σκλήρυνση) στο επιθήλιο στους αγωγούς των νεφρών με αποτέλεσμα την απόφραξή τους.
  Επίσης το επιθήλιο των πνευμόνων μπορεί να επηρεαστεί προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή.
 • ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
  Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία απορροφάται από την διατροφή ή σχηματίζεται από μία προβιταμίνη με την επιρροή του ήλιου. Είναι απαραίτητη για την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
  Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για την δημιουργία του σκελετού και το σχηματισμό των οστών στα νεαρά πτηνά. Η αντοχή του κελύφους των αυγών καθορίζεται από την διαθεσιμότητα σε βιταμίνη D και ασβέστιο.
  Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή ανάπτυξη των οστών, σε δυσπλασία των δακτύλων και γενικότερα των άκρων. Τα πτηνά τα οποία γεννάνε αυγά με εξαιρετικά λεπτό κέλυφος έχουν έλλειψη της βιταμίνης D.
  H υπερβολική συγκέντρωση σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε ασβεστοποίηση εκτός των άλλων και των οργάνων με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά.
 • ΒΙΤΑΜΙΝΗ E
  Η βιταμίνη Ε είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρα αδρανοποιώντας επιβλαβείς ουσίες (ρίζες).
  Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την γονιμότητα, την ανάπτυξη και το μεταβολισμό. Επίσης συμμετέχει στην ανάπλαση και στην διατήρηση των μυών.
  Όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Ε μπορεί να χαθεί η ισορροπία, η οποία εκδηλώνεται με μη ελεγχόμενες κινήσεις του κεφαλιού, καθώς επίσης να προκληθεί και στειρότητα.

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ:
Οι συνιστώμενες ποσότητες των βιταμινών σε μία διατροφή συντήρησης στα πτηνά είναι:
 • Βιταμίνη Α: 2000 – 4000 IE/kg
 • Βιταμίνη D: 200 ‐1200 IE/kg
 • Βιταμίνη Ε: 50 mg/kg
 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΝΑΡΙΝΙΩΝ

Χωρίζουμε τα καναρίνια σε τρείς μεγάλες κατηγορίες: χρώματος, τύπου και καναρίνια φωνής. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες έχει τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες, οι οποίες πρέπει να καλύπτονται από τα μείγματα. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να μην υπάρχει ρούπσεν σε μείγματα για κάποια καναρίνια χρώματος. Το ρούπσεν περιέχει φυσική κίτρινη χρωστική, η οποία μπορεί να προκαλέσει κακό χρωματισμό σε ορισμένα είδη.
Επίσης για τις μεγαλύτερες ράτσες στα καναρίνια τύπου (Σγουρά του παρισιού,  Κρεστ, Νόριτς) είναι καλύτερο να αποφεύγεται η χορήγηση του ρούπσεν στη διατροφή. Ο σπόρος αυτός είναι πολύ πλούσιος και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο φτέρωμα στις μεγαλύτερες ράτσες.
Η διατροφή του καναρινιού εξαρτάται πλήρως από την θερμοκρασία. Στις νοτιότερες χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα …) αλλά ακόμα και στη νότιο Γαλλία, όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από του Βελγίου ή της Ολλανδίας για παράδειγμα, ταΐζονται συνήθως μείγματα με μεγαλύτερο ποσοστό κεχριού. Λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας, τα πτηνά χρειάζονται πιο ελαφριά διατροφή.


ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΙΓΜΑΤΑ

Μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία Ακριβώς όπως οι βιταμίνες, έτσι και τα μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα για διάφορες διαδικασίες στο σώμα. Μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο το οποίο είναι από τα κύρια συστατικά για την δημιουργία του σκελετού και του κελύφους των αυγών. Η απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από μεγάλο ποσοστό φωσφόρου στον οργανισμό. Η αναλογία μεταξύ ασβεστίου και φωσφόρου στη διατροφή πρέπει να είναι μεταξύ του 1:1 και του 2:1

Τα ιχνοστοιχεία είναι μεταλλικά στοιχεία τα οποία χρειάζεται να περιέχονται στη διατροφή σε πολύ μικρές ποσότητες. Τα πιο σημαντικά είναι ο ψευδάργυρος, το ιώδιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και το σελήνιο.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να μεταφέρει οξυγόνο διαμέσου του αίματος σε όλο το σώμα. Μία έλλειψη σε σίδηρο μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Το σελήνιο, μαζί με τη βιταμίνη Ε δουλεύει ως αντιοξειδωτικό. Μία έλλειψη σε ιώδιο προκαλεί προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα όπως επίσης και αναπνευστικά λόγω της πίεσης που ασκεί ο διογκωμένος αδένας στην αναπνευστική οδό.


ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Είναι σημαντικό στη δημιουργία του σκελετού και του κελύφους των αυγών και παίζει ρόλο στον έλεγχο των μυών. Αν υπάρξει έλλειψη ασβεστίου στη διατροφή, ο οργανισμός θα λάβει το απαιτούμενο ασβέστιο από το σκελετό, με αποτέλεσμα τα κόκαλα να γίνουν εύθραυστα και να σπάνε εύκολα.
Στην περίπτωση του African grey, υπάρχει μία αρρώστια που λέγεται τέτανος ασβεστίου και όταν το σώμα χρειάζεται ασβέστιο δεν μπορεί να το πάρει από τα κόκαλα. Αυτό έχει αποτέλεσμα το πτηνό να υποφέρει, να πέφτει από το κλαρί και να είναι αδιάφορο και ανόρεχτο. Αυτά τα πτηνά χρειάζονται επιπλέον ασβέστιο στη διατροφή τους για όλη τους τη ζωή.

ΙΩΔΙΟ

Είναι απαραίτητο για να δημιουργείται η θυροξίνη. Εάν το ποσοστό του ιωδίου στη διατροφή είναι χαμηλό, θα προκαλέσει την αύξηση του θυρεοειδή.
Στα πτηνά, ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται ακριβώς κάτω από το λαιμό, στην είσοδο της κοιλότητας του στήθους. Διόγκωση του θυρεοειδή προκαλεί πίεση στην αναπνευστική οδό με τελική κατάσταση την ασφυξία. Εάν ο θυρεοειδής πιέζει την έξοδο του πρόλοβου, θα υπάρχει καθυστερημένο άδειασμα του και έτσι το πτηνό θα κάνει εμετό τη τροφή που έχει φάει.