Επιλέγοντας την σωστή τροφή για το σκύλο σας

Επιλέγοντας την σωστή τροφή για το σκύλο σας

Τύποι τροφών για σκύλους

Όταν φέρνετε στο σπίτι το νέο σας κουτάβι για πρώτη φορά, είναι εύκολο να μπείτε στον ενθουσιασμό. Αλλά αν θέλετε το κουτάβι σας να έχει μία άριστη ζωή, πρέπει να πάρετε σοβαρά τη δουλειά σας ως ιδιοκτήτης σκύλου και να του δώσετε τα απαραίτητα για να μεγαλώσει σωστά και ένα από τα κυριώτερα περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή.

Δυστυχώς, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν την άποψη ότι ο μόνος τρόπος για τα διάφορα ψώνια για σκύλους είναι να περπατήσουν σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων και να διαλέξουν κάτι από το ράφι - τις περισσότερες φορές κάτι που εντυπωσιάζει αυτούς και πιθανά όχι το σκύλο τους. Πολλοί αγοράζουν για τροφή σκύλου με βάση την τιμή ή κοιτάζοντας τις όμορφες φωτογραφίες στο πακέτο.

Αυτοί οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι ενέργειές τους θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σκύλο τους ή ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο νέο κουτάβι τους για μια ζωή με γεμάτη προβλήματα υγείας.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, δεν πρέπει να υποτιμάτε τη δύναμη της ποιοτικής διατροφής. Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι χρειάζονται μια ισορροπία ορισμένων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους για να μεγαλώσουν με υγεία και να αναπτυχθούν σωστά.

Επειδή ο σκύλος σας δεν μπορεί να ανοίξει το ψυγείο και να προετοιμάσει ένα γεύμα για τον εαυτό του, εναπόκειται σε εσάς να επιλέξετε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν διατροφής σκύλου που θα παρέχει τις διατροφικές του ανάγκες.

Αλλά πώς ακριβώς καθορίζετε ποιες τροφές για σκύλους είναι καλές για το σκύλο σας και ποιες δεν είναι;

Αυτή η πρόκληση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από το γεγονός ότι η τροφή για σκύλους έρχεται σε μια ποικιλία διαφορετικών μορφών και πωλείται από δεκάδες διαφορετικές εταιρείες.

Εάν θέλετε πραγματικά το καλύτερο για το σκύλο σας, θα αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε πώς να προσδιορίζετε ένα ποιοτικό προϊόν τροφής για σκύλους. Το πραγματικό σας ταξίδι ξεκινά μερικά βήματα νωρίτερα, μαθαίνοντας για τις βασικές διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.

Εάν δεν γνωρίζετε τι είδους θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ο σκύλος σας και σε ποια αναλογία, δεν θα έχετε ένα πλαίσιο στο οποίο θα κρίνετε διαφορετικά προϊόντα διατροφής για κατοικίδια. Ευτυχώς, με αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσουμε ώστε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνεχίζοντας να διαβάζετε θα μάθετε περισσότερα σχετικά με το είδος των προϊόντων διατροφής για σκύλους και θα μάθετε για τις διατροφικές τους ανάγκες. Θα βρείτε επίσης πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ανάγνωση μιας ετικέτας τροφίμων σκύλων.

Αυτές οι πληροφορίες, θα σας βοηθήσουν να βρείτε την τέλεια συνταγή για σκύλους για τον σκύλο σας.
Επιλέγοντας την σωστή τροφή για το σκύλο σας

Ποια είδη τροφής για σκύλους θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα;

Πριν από λίγες δεκαετίες, τα εμπορικά προϊόντα για σκύλους ήταν αρκετά περιορισμένα - τα περισσότερα προϊόντα είχαν τη μορφή παραδοσιακών κροκετών με μερικές επιλογές σε υψηλές τιμές για φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα. Σήμερα, ωστόσο, όταν μπαίνετε σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, θα βρείτε περισσότερα από απλά ράφια εφοδιασμένα με σακούλες από ξηρά τροφή.

Το σύγχρονο κατάστημα κατοικίδιων ζώων είναι εφοδιασμένο με παραδοσιακά ξηρά τρόφιμα, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές - πρώτες κατεψυγμένες φόρμουλες εφοδιασμένες σε καταψύκτες, φρέσκα προϊόντα τροφής για σκύλους συσκευασμένα σε ψυγεία και ακόμη και αφυδατωμένα και λυοφιλιωμένα τρόφιμα που μοιράζονται το ράφι με μια ποικιλία κονσερβοποιημένων προϊόντων διατροφής. Οι επιλογές είναι ατελείωτες!

Με τόσες πολλές διαφορετικές διαθέσιμες επιλογές για εμπορικά προϊόντα για σκύλους, οι ιδιοκτήτες σκύλων όπως εσείς έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ένα προϊόν που ταιριάζει στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις του σκύλου σας.

Αυτά τα προϊόντα είναι επίσης διαθέσιμα σε διαφορετικά επίπεδα τιμών, ώστε να μπορείτε να βρείτε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας.
Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το είδος των προϊόντων διατροφής σκύλου, ακολουθεί μια λίστα με διάφορες επιλογές που μπορείτε να βρείτε στα ράφια των κατοικίδιων ζώων:
 
 • Ψημένες τροφές για σκύλους
 • Κονσερβοποιημένα
 • Για διαβητικά
 • Ξηρά τροφή για σκύλους
 • Αφυδατωμένα
 • Αποξηραμένα με κατάψυξη
 • Φρέσκο ωμό
 • Κατεψυγμένα Raw
 • Χωρίς γλουτένη
 • Χωρίς σιτηρά
 • Θερμιδικά υψηλο
 • Υψηλή πρωτείνη
 • Ολιστική
 • Υδρολυμένα
 • Υποαλλεργικά
 • Περιορισμένες δίαιτες συστατικών
 • Χαμηλών υδατανθράκων
 • Χαμηλών θερμίδων
 • Χαμηλών λιπαρών
 • Χαμηλού φωσφόρου
 • Χαμηλό νάτριο
 • Υγρή τροφή
 • Με νέα είδη πρωτεΐνης
 • Οργανικά
 • Συνταγογραφούμενα / Κτηνιατρική δίαιτα
 • Ψυγείου
 • Για ευαίσθητο δέρμα / στομάχι
 • Ημί-υγρες
 • Χορτοφαγικής δίαιτας

Εκτός από την προσφορά διαφόρων τύπων τροφών για σκύλους, πολλοί κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια προσφέρουν επίσης συνταγές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για σκύλους διαφορετικών ηλικιών και μεγεθών. Οι τροφές για σκύλους που παρασκευάζονται για σκύλους συγκεκριμένων ηλικιών αναφέρονται συνήθως ως τύποι "στάδιο ζωής" και μπορούν να χωριστούν για κουτάβια, ενήλικες σκύλους και ηλικιωμένους σκύλους.

Οι τύποι για το μέγεθος χωρίζονται συνήθως σε τέσσερις κατηγορίες - πολύ μικρής φυλής, μικρής φυλής, μεσαίας φυλής και μεγάλης ή γιγαντιαίας φυλής. Αυτές οι συνταγές παρέχουν ισορροπημένη διατροφή που καλύπτει τις μοναδικές ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για σκύλους διαφορετικών μεγεθών.
 

Υποαλλεργική και νέες πηγές πρωτεΐνης

Η προηγούμενη ενότητα αναφέρει τους πολλούς διαφορετικούς τύπους τροφών για σκύλους, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών παραλλαγών τόσο σε ξηρές όσο και σε υγρές τροφές.
Υπάρχει μια κατηγορία που αξίζει πρόσθετη εξήγηση - υποαλλεργική τροφή για σκύλους ή τροφή για σκύλους με νέες πηγές πρωτεΐνών. Αυτοί οι δύο όροι χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά, αν και είναι πραγματικά πολύ διαφορετικοί.

Μπορεί να υποθέσετε ότι μια υποαλλεργική δίαιτα είναι απλά ένα προϊόν που δεν περιέχει το συστατικό στο οποίο ο σκύλος σας είναι αλλεργικός, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας συγκεκριμένος τύπος τροφής για σκύλους που παρασκευάζεται με έναν ειδικό τρόπο. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένα πράγματα που γίνονται για να κάνουν μια υποαλλεργική τροφή για σκύλους.

Πρώτον, η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται στη συνταγή υδρολύεται - αυτό σημαίνει απλώς να το κόβουμε σε κομμάτια αρκετά μικρά ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου να μην μπορεί να το αναγνωρίσει. Αυτό αποτρέπει την εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης.

Δεύτερον, οι πρωτεΐνες διαχωρίζονται χημικά από τους υδατάνθρακες, καθιστώντας την μια καθαρή πηγή αμύλου. Υπάρχουν μόνο μερικοί κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια που προσφέρουν αυτό το είδος υποαλλεργικής διατροφής και συνήθως χρησιμοποιούν κοτόπουλο ή σόγια ως πηγές πρωτεΐνης.

Μια τροφή για σκύλους με νέες πηγές πρωτεΐνης εξυπηρετεί την ίδια λειτουργία με μια υποαλλεργική τροφή για σκύλους, καθώς ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης. Η διαφορά είναι στον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου και στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι νέες δίαιτες πρωτεϊνών γίνονται με νέες πηγές πρωτεΐνης - δηλαδή, πηγές πρωτεΐνης στις οποίες ο σκύλο σας είναι απίθανο να έχει εκτεθεί στο παρελθόν.

Εκτός από την παρουσία μιας νέας πρωτεΐνης, αυτές οι δίαιτες παρασκευάζονται επίσης συνήθως με μία μόνο πηγή υδατανθράκων, συχνά και μία μοναδική πηγή ζωικής πρωτεϊνης.
Όταν επιλέγετε μια νέα δίαιτα πρωτεΐνης για το σκύλο σας, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά για να διασφαλίσετε ότι δεν περιλαμβάνονται άλλες πηγές πρωτεϊνών ή υδατανθράκων που ενδέχεται να προκαλέσουν αντίδραση.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις πρωτότυπες-νέες πρωτεΐνες που μπορείτε να βρείτε σε μια υποαλλεργική διατροφή σκύλου:
 
 • Bison - Απαχη πηγή πρωτεΐνης, ο βίσωνας είναι θρεπτικά πυκνός και πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης άφθονο σελήνιο, βιταμίνη Ε και β-καροτένιο.
 • Πάπια - Η πάπια είναι συνήθως υψηλότερη σε λιπαρά από άλλες πηγές πουλερικών, αλλά τα 2/3 από αυτά είναι υγιή λιπαρά - είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Bi.
 • Ρέγγα - Αυτός είναι ένας τύπος λιπαρών ψαριών, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του λίπους είναι υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η ρέγγα είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β-12, ψευδάργυρο και βιταμίνη D.
 • Καγκουρό - Μια άλλη άπαχη πηγή πρωτεΐνης, το καγκουρό είναι επίσης πλούσιο σε ψευδάργυρο, σίδηρο και βιταμίνη Β-12
 • Κουνέλι - Το φρέσκο κουνέλι είναι μια πιο συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης από το κοτόπουλο και το βόειο κρέας. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο.
 • Σολομός - Αυτό το λιπαρό ψάρι έχει ένα από τα υψηλότερα περιεχόμενα σε τροφές, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνη Β-12, βιταμίνη D, σελήνιο, φώσφορο και βιταμίνη Β-6.
 • Ελάφι - Μια άπαχη πηγή κόκκινου κρέατος, το κρέας είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη B-6. Είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε L-καρνιτίνη.

Θυμηθείτε, οι πρωτεΐνες από την παραπάνω λίστα θεωρούνται νέες για τους περισσότερους σκύλους, αλλά όχι για όλους τους σκύλους.
Εάν ο σκύλος σας έχει φάει μία από τις πρωτεΐνες αυτής της λίστας στο παρελθόν και κατέληξε να αναπτύξει αλλεργία, θα πρέπει να βρείτε μια περιορισμένη διατροφή συστατικών ή υποαλλεργική τροφή για σκύλους που παρασκευάζεται με διαφορετική πρωτεΐνη από τη λίστα.

Αυτές οι νέες πρωτεΐνες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργίας σε σκύλους, αλλά δεν την εξαλείφουν εντελώς - τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν αλλεργία ανά πάσα στιγμή, ειδικά με επαναλαμβανόμενη έκθεση.
 

Ειδικές διατροφικές φόρμουλες

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί όροι που χρησιμοποιούνται για την επισήμανση ειδικών διατροφικών τύπων. Είστε πιθανώς εξοικειωμένοι με συνταγογραφούμενες και κτηνιατρικές δίαιτες για σκύλους ή μπορεί να τις γνωρίζετε ως θεραπευτικές ή κλινικές δίαιτες.

Αυτές οι τροφές για σκύλους είναι σχεδιασμένες για να καλύπτουν συγκεκριμένες διατροφικές ή ιατρικές ανάγκες, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νεφρική νόσο και πολλά άλλα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι φόρμουλες δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατα της κτηνιατρικής φροντίδας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέρος ενός ολιστικού σχεδίου θεραπείας για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων του σκύλου σας.

Όταν αγοράζεται μία τροφή για σκύλους, μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι πολύ ακριβή. Αυτό που μπορεί επίσης να παρατηρήσετε είναι ότι οι περισσότερες από τις μάρκες που τις πωλούν βρίσκονται στις λίστες τροφίμων 1-, 2- και 3 αστέρων.

Το γεγονός ότι οι συνταγογραφούμενες δίαιτες προσφέρονται σε μεγάλο βαθμό από μερικούς από τους κατασκευαστές λιγότερο γνωστούς, οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια για αυτές τις εταιρείες να "ξεγελάσουν" τους ιδιοκτήτες σκυλιών που δεν έχουν πολλές γνώσεις.

Όσον αφορά τη διατροφή του σκύλου σας, έχετε μια δύσκολη επιλογή να κάνετε. Όχι μόνο πρέπει να διασφαλίσετε ότι ικανοποιούνται οι βασικές διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας, αλλά πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τυχόν ειδικούς διατροφικούς περιορισμούς ή ιατρικές απαιτήσεις που μπορεί να έχει.

Αντί να στραφείτε σε μια συνταγή κλινικής διατροφής και να διακινδυνεύσετε να τρέφετε το σκύλο σας με ένα προϊόν που παρασκευάζεται με συστατικά χαμηλής ποιότητας, ίσως θελήσετε να κάνετε κάποια έρευνα για να μάθετε ακριβώς τι είδους διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ιατρική κατάσταση του σκύλου σας και να βρείτε ένα προϊόν που να πληροί αυτές τις απαιτήσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να βρείτε μια ειδική διατροφική φόρμουλα που προσφέρει τα ίδια οφέλη με μια κλινική συνταγή, αλλά μέσω της χρήσης πιο υψηλής ποιότητας συστατικών. Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το πώς μπορεί να είναι αυτό, ακολουθεί μια επισκόπηση ορισμένων από τους πιο συνηθισμένους τύπους ειδικών διατροφικών τύπων τροφών για σκύλους:
 
 • Διαβητικός - Τα σκυλιά με σακχαρώδη διαβήτη αγωνίζονται με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε χρειάζονται δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με μέτριο λίπος και περιορισμένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
  Οι υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται στη φόρμουλα θα πρέπει να είναι πολύπλοκοι, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ώστε να μην προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
 • High-Calorie - Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες συνήθως προορίζεται για ενεργές και πολύ ενεργές φυλές, καθώς και για άλλους σκύλους που πρέπει να αυξήσουν το βάρος τους.
  Οι τροφές για σκύλους με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι συνήθως πλούσιες σε πρωτεΐνες και λίπη - το λίπος είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση της περιεκτικότητας σε θερμίδες μιας τροφής για σκύλους.
 • High-Fiber - Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη στήριξη της υγιούς πέψης του σκύλου σας, αλλά τα περισσότερα σκυλιά δεν χρειάζονται περισσότερο από 5% φυτικές ίνες στη διατροφή τους.
  Μια τροφή για σκύλους με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να είναι απαραίτητη για σκύλους που είναι υπέρβαροι, σκύλους με διαβήτη και σκύλους που αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
 • Υδρόλυση - Αυτός ο τύπος τροφής για σκύλους έχει σχεδιαστεί για σκύλους που έχουν αλλεργίες ή ευαισθησίες σε κοινές πρωτεΐνες όπως το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και το αρνί.
  Οι υδρολυμένες πρωτεΐνες τεμαχίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια, κομμάτια αρκετά μικρά ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μην τα αναγνωρίζει και να ξεκινήσει αλλεργική απόκριση.
 • Χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες - Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ευεργετική για σκύλους με διαβήτη, αρκεί οι υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των σκύλων να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
  Η τροφή για σκύλους με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί επίσης να ωφελήσει τα σκυλιά που πάσχουν από διάφορες πεπτικές διαταραχές όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή το σύνδρομο «διαρροή εντέρου».
 • Χαμηλές θερμίδες - Αυτός ο τύπος τροφής για σκύλους είναι συνήθως σχεδιασμένος για σκύλους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
  Μια τροφή για σκύλους υψηλής ποιότητας και χαμηλών θερμίδων θα εξακολουθεί να περιέχει άφθονη πρωτεΐνη για να υποστηρίξει τη μυϊκή μάζα του σκύλου σας, αλλά θα μειώσει την περιεκτικότητα σε λιπαρά για να περιορίσει τις θερμίδες.
 • Χαμηλά λιπαρά - Αν και μια τροφή για σκύλους με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει σκύλους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αυτός ο τύπος τροφής για σκύλους συνήθως προορίζεται για σκύλους που πάσχουν από παγκρεατίτιδα, υπερλιπιδαιμία ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
  Μερικά σκυλιά δυσκολεύονται επίσης να αφομοιώσουν το λίπος, οπότε μπορεί να ζητηθεί δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
 • Low-Phosphorus - Μια δίαιτα χαμηλού φωσφόρου συνιστάται γενικά για σκύλους με νεφρικά προβλήματα όπως νεφρική νόσο ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
  Εάν ο σκύλος σας έχει επίσης πρωτεϊνουρία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης του κατά λίγο.
 • Low-Residue - Αυτός ο τύπος τροφής για σκύλους παρασκευάζεται με εξαιρετικά εύπεπτα συστατικά που μεταβολίζονται σχεδόν εντελώς κατά τη διαδικασία της πέψης, αφήνοντας έτσι λίγα υπολείμματα που πρέπει να απεκκρίνονται με τη μορφή κοπράνων.
  Συνήθως συνιστάται δίαιτα με χαμηλά υπολείμματα για σκύλους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και για χρόνια διάρροια.
 • Χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο - Όλα τα σκυλιά χρειάζονται λίγο νάτριο στη διατροφή τους, αλλά μια δίαιτα χαμηλού νατρίου μπορεί να είναι απαραίτητη εάν ο σκύλος σας πάσχει από ορισμένες καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Πριν αλλάξετε τη διατροφή του σκύλου σας σε μια ειδική διατροφική φόρμουλα όπως αυτή που αναφέρεται παραπάνω, θα πρέπει να είστε σίγουροι και να λάβετε την έγκριση του κτηνιάτρου σας.
Ο κτηνίατρός σας έχει παρακολουθήσει χρόνια εκπαίδευσης για να καταλάβει πώς λειτουργεί το σώμα του σκύλου σας, οπότε μην νομίζετε ότι γνωρίζετε καλύτερα επειδή κάνατε μια ώρα online έρευνας.

Μπορείτε, ωστόσο, να λάβετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας και να το χρησιμοποιήσετε για να επιλέξετε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν διατροφής για σκύλους που θα παρέχει επίσης τις μοναδικές διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.

Λίγα λόγια για τις βιολογικές και ολιστικές τροφές για κατοικίδια ζώα

Ενώ υπάρχουν ρυθμιστικοί οργανισμοί που επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς και κανονισμούς για τους κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια, η τροφή για σκύλους στο σύνολό της είναι πολύ λιγότερο ρυθμισμένη από ό, τι τα τρόφιμα για ανθρώπους.
Όσον αφορά την τροφή για κατοικίδια, οι κανόνες δεν είναι τόσο αυστηροί. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα προϊόντα που βλέπετε στα ράφια των κατοικίδιων ζώων δεν έχουν επίσημο ορισμό - αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όσο θέλουν.

Για παράδειγμα, η λέξη "φυσικό" δεν έχει αυστηρό ορισμό - γενικά απλώς σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει τεχνητές γεύσεις, χρώματα ή συντηρητικά.
Το συστατικό carrageenan (καρεγενάνη), για παράδειγμα, είναι μια φυσική ουσία που προέρχεται από φύκια, αλλά έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά επικίνδυνο για τα κατοικίδια ζώα.

Μία από τις εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι η λέξη "βιολογικό". Προκειμένου ένα προϊόν διατροφής (τόσο για τα τρόφιμα όσο και για τα κατοικίδια ζώα) να επισημανθεί ως βιολογικό, πρέπει να τηρεί ορισμένες απαιτήσεις.
Τα βιολογικά τρόφιμα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από συνθετικές ορμόνες, αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα και συντηρητικά - επίσης δεν μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά, να ακτινοβοληθούν ή να αναπτυχθούν σε χημικά λιπάσματα.

Μερικοί άλλοι όροι που μπορεί να βλέπετε σε τροφές για κατοικίδια υψηλής ποιότητας περιλαμβάνουν λέξεις όπως ολιστικές ή ανθρωπογενείς. Ο όρος ανθρώπινης ποιότητας σημαίνει απλά κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε, ωστόσο, είναι ότι ακόμη και αν ένα προϊόν διατροφής κατοικίδιων ζώων παρασκευάζεται με όλα τα συστατικά ανθρώπινης ποιότητας, δεν μπορεί να ονομαστεί προϊόν ανθρώπινης ποιότητας εκτός εάν παρασκευάζεται σε εγκαταστάσεις ανθρώπινης διατροφής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δείτε πακέτα τροφών για κατοικίδια που φέρουν ισχυρισμούς υγείας όπως, "Κατασκευασμένο με 100% συστατικά ανθρώπινης ποιότητας". Δεν μπορούν απλώς να βγουν και να πουν ότι το προϊόν είναι ανθρώπινης ποιότητας εάν κατασκευάζεται σε εγκατάσταση για κατοικίδια.

Αν και οι όροι όπως «βιολογικά» και «ανθρώπινης ποιότητας» έχουν συγκεκριμένους ορισμούς, ένας από τους όρους που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε υψηλής ποιότητας, φυσικά τρόφιμα κατοικίδιων ζώων που δεν έχουν επίσημο ορισμό είναι «ολιστική». Σύμφωνα με την Merriam-Webster, ο ορισμός του ολιστικού είναι «σχετίζεται με ή σχετίζεται με πλήρη συστήματα και όχι με τομή σε τμήματα».

Αυτό δεν σας λέει πολλά για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτός ο όρος στα τρόφιμα για κατοικίδια, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές το χρησιμοποιούν για να υπονοήσουν ότι τα προϊόντα τους έχουν σχεδιαστεί για να θρέψουν ολόκληρο το σώμα ενός σκύλου, όχι μόνο για να γεμίσουν το στομάχι του. Ορισμένες άλλες ιδιότητες που μπορεί να έχουν μια ολιστική τροφή για κατοικίδια περιλαμβάνουν τα εξής:
 
 • Από 100% φυσικά συστατικά, χωρίς τεχνητά πρόσθετα
 • Με δημητριακά ολικής αλέσεως, χωρίς πληρωτικά ή υποπροϊόντα
 • Με υψηλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες, όπως κρέας, πουλερικά και ψάρια
 • Με φρέσκα φρούτα και λαχανικά
 • Με βιταμίνες και μέταλλα για διατροφική ισορροπία

Εάν το σκεφτείτε, υπάρχουν πολλές διαφορετικές λέξεις που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να ταιριάξετε αυτές τις απαιτήσεις - φυσικές, υγιείς, βιολογικά κατάλληλες, πλήρεις και άλλες.
Απλώς σας δείχνει ότι υπάρχουν περισσότερα για να διαλέξετε μια υψηλής ποιότητας τροφή για σκύλους από το να διαβάσετε το μπροστινό μέρος του πακέτου.

Για να προσδιορίσετε πραγματικά την ποιότητα ενός προϊόντος τροφής για κατοικίδια, πρέπει να κατανοήσετε τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας και να εξετάσετε τις πληροφορίες στη συσκευασία για να δείτε πόσο καλά το προϊόν ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες.

Κατανόηση των διατροφικών αναγκών του σκύλου σας

Τώρα που έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι είδους επιλογές για σκύλους υπάρχουν στα καταστήματα, πρέπει να μάθετε πώς να καθορίσετε εάν ένα συγκεκριμένο προϊόν θα ικανοποιήσει τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.
Προτού μπορέσετε να το κάνετε αυτό, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι διατροφικές ανάγκες!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι σκύλοι είναι κυρίως σαρκοφάγα ζώα, αλλά δεν είναι αποκλειστικά σαρκοφάγα όπως οι γάτες - οι άγριοι λύκοι καταναλώνουν περιστασιακά φυτικές τροφές όταν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Ωστόσο, ο σκύλο σας έχει περιορισμένη ικανότητα να αφομοιώνει φυτικές τροφές, οπότε το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του πρέπει να προέρχεται από ζωικές πηγές όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά.

Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι χρειάζονται μια ισορροπία των τριών βασικών θρεπτικών συστατικών - πρωτεΐνης, λίπους και υδατανθράκων - που είναι επίσης γνωστά ως μακροθρεπτικά συστατικά.
Ως σαρκοφάγα ζώα, τα σκυλιά χρειάζονται υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στη διατροφή τους για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη τους ως κουτάβια και να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα τους ως ενήλικες.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από 23 διαφορετικά αμινοξέα και το σώμα του σκύλου σας είναι ικανό να συνθέτει όλα εκτός από 10 από αυτά. Αυτά τα υπόλοιπα 10 ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα επειδή πρέπει να προέρχονται από τη διατροφή του σκύλου σας. Το Merck Veterinary Manual συνιστά ελάχιστη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 18% στη διατροφή για ενήλικες σκύλους και 22% για κουτάβια.

Δευτερεύον της πρωτεΐνης, το λίπος είναι το επόμενο πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τους σκύλους, επειδή παρέχει μια πολύ συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας καθώς και υποστήριξη για το ανοσοποιητικό σύστημα, το δέρμα και το δέρμα του σκύλου σας. Όπως και οι πρωτεΐνες, τα λίπη πρέπει να προέρχονται από ζωικές πηγές για μέγιστη βιοδιαθεσιμότητα.

Το Merck Veterinary Manual συνιστά ελάχιστη περιεκτικότητα σε λιπαρά 5% στη διατροφή για ενήλικες σκύλους και 8% για κουτάβια. Η ιδανική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη για σκύλους, ωστόσο, είναι πολύ υψηλότερη από αυτά τα ελάχιστα.
Όσο περισσότερη πρωτεΐνη παίρνει ο σκύλο σας στη διατροφή του, τόσο το καλύτερο και για σκύλους με γρήγορους μεταβολισμούς (πολύ δραστήριοι σκύλοι) χρειάζονται επιπλέον λίπος στη διατροφή τους για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ενώ οι σκύλοι έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα να αφομοιώσουν τα φυτικά προϊόντα, οι υδατάνθρακες παρέχουν στον σκύλο σας ενέργεια και διαιτητικές ίνες.

Το κλειδί εδώ είναι να επιλέξετε πολύ εύπεπτους υδατάνθρακες και να διατηρήσετε τη συνολική περιεκτικότητα σε ίνες των τροφών του σκύλου σας αρκετά χαμηλή - όχι περισσότερο από 5% είναι το καλύτερο. Οι εύπεπτοι υδατάνθρακες για σκύλους περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, αμυλώδη λαχανικά, φασόλια και όσπρια.

Ο σκύλος σας χρειάζεται επίσης ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα (συλλογικά γνωστά ως μικροθρεπτικά συστατικά) και μπορούν να επωφεληθούν από ορισμένα πρόσθετα όπως πρεβιοτικά και προβιοτικά.

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή για σκύλους θα ικανοποιήσει τις ελάχιστες απαιτήσεις του για πρωτεΐνες και λίπη με χαμηλή έως μέτρια περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και επαρκή διατροφική ισορροπία μέσω της προσθήκης βιταμινών και μετάλλων.
Επιλέγοντας την σωστή τροφή για το σκύλο σας

Πώς βρίσκετε τροφές υψηλής ποιότητας για σκύλους;

Τώρα ξέρετε τα βασικά για τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας. Αυτό σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να πάτε στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων, σωστά; Μάλλον όχι. Η γνώση των διατροφικών αναγκών του σκύλου σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείτε να διαβάσετε μια ετικέτα για τροφής για κατοικίδια.

Εάν δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε τις πληροφορίες που παρέχονται στο πακέτο, δεν θα ξέρετε εάν το προϊόν είναι υψηλής ποιότητας ή όχι.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε πάντα να πιστεύετε στα πράγματα που βλέπετε και διαβάζετε σε συσκευασίες για κατοικίδια - οι ισχυρισμοί μάρκετινγκ δεν ρυθμίζονται τόσο στενά στη βιομηχανία τροφίμων για κατοικίδια.

Επιτρέπεται στις εταιρείες να χρησιμοποιούν όρους όπως "premium" και "ολιστική" στα προϊόντα τους χωρίς περιορισμούς, επειδή δεν υπάρχει νομικός ορισμός για αυτούς τους όρους.

Παρόλο που η συσκευασία και η εμπορία τροφών για κατοικίδια είναι πιο χαλαρή από τα ανθρώπινα τρόφιμα, οι ετικέτες για τα τρόφιμα για κατοικίδια εξακολουθούν να απαιτούνται για να συμπεριλάβουν ορισμένες πληροφορίες.
Ένα πακέτο τροφής για κατοικίδια πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
 
 • Το όνομα της μάρκας και του προϊόντος
 • Το όνομα του είδους για το οποίο προορίζεται το προϊόν
 • Μια δήλωση ποσότητας, είτε καθαρού βάρους είτε καθαρού όγκου
 • Μια εγγυημένη ανάλυση για ακατέργαστη πρωτεΐνη, ακατέργαστο λίπος, ακατέργαστες ίνες και υγρασία
 • Μια λίστα συστατικών διατεταγμένη σε φθίνουσα σειρά κατά όγκο
 • Δήλωση διατροφικής επάρκειας
 • Οδηγίες σίτισης, που καθορίζονται γενικά από το βάρος
 • Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας για τον κατασκευαστή / διανομέα

Αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να περιλαμβάνει μια ετικέτα για τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων, αλλά οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια μπορούν να συμπεριλάβουν και άλλες πληροφορίες.
Ορισμένες εταιρείες, για παράδειγμα, παρέχουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες του προϊόντος καθώς και πρόσθετα θρεπτικά συστατικά στην εγγυημένη ανάλυση.

Για να προσδιορίσετε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν διατροφής σκύλου, πρέπει να είστε σε θέση να διαλέξετε τις πληροφορίες που παρέχονται στην ετικέτα για να βρείτε αυτό που έχει σημασία.
Πολλοί κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια γεμίζουν τη συσκευασία τους με πολύχρωμες φωτογραφίες χαρούμενων σκύλων και ενθουσιώδεις μαρτυρίες από ικανοποιημένους πελάτες.

Αυτό που πραγματικά πρέπει να εστιάσετε είναι οι πληροφορίες που παρέχονται από τρία συγκεκριμένα μέρη της ετικέτας για τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων - τη διατροφική επάρκεια, την εγγυημένη ανάλυση και τη λίστα συστατικών.

Διατροφική επάρκεια

Όσον αφορά τις διατροφικές ανάγκες των σκύλων, έχει καθιερωθεί προφίλ θρεπτικών συστατικών για τρεις κατηγορίες:
 • Σκύλοι σε όλα τα στάδια της ζωής
 • Συντήρηση ενηλίκων
 • Ανάπτυξη (κουτάβια) και κύηση / γαλουχία (έγκυες γυναίκες)

Ανάλυση

Η εγγυημένη ανάλυση για ένα προϊόν διατροφής για κατοικίδια πρέπει να δείχνει τις ελάχιστες τιμές για την ακατέργαστη πρωτεΐνη, το ακατέργαστο λίπος, τις ακατέργαστες ίνες και την υγρασία.
Πολλοί κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια περιλαμβάνουν πρόσθετες τιμές για τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά συμπληρώματα και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν απαιτούνται.

Βασικά, η ανάλυση είναι ένα άλλο μέρος που μπορείτε να κοιτάξετε για να διαπιστώσετε εάν ένα προϊόν πληροί τις ελάχιστες διατροφικές απαιτήσεις του σκύλου σας. Εάν εξετάζετε δύο διαφορετικά προϊόντα ξηράς τροφής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ανάλυση για να κάνετε μια άμεση σύγκριση, εφόσον και οι δύο έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε υγρασία.

Οι περισσότερες ξηρές κροκέτες έχουν 10% υγρασία, οπότε γενικά δεν είναι πρόβλημα. Εάν θέλετε να συγκρίνετε δύο κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ωστόσο, μπορεί να έχετε δύο διαφορετικά περιεχόμενα υγρασίας.

Ο καλύτερος τρόπος να συγκρίνετε δύο κονσερβοποιημένα προϊόντα διατροφής είναι να μετατρέψετε τις τιμές σε κάθε ανάλυση σε ξηρή ουσία. Για να το κάνετε αυτό, απλώς αφαιρέστε την περιεκτικότητα σε υγρασία από 100% για να βρείτε τη συνολική περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη.

Στη συνέχεια, πάρτε κάθε τιμή για πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες και διαιρέστε το ποσοστό με το συνολικό ποσοστό ξηράς ύλης. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα προϊόν με υγρασία 75% και 10% πρωτεΐνη, θα ξεκινήσετε αφαιρώντας το 75% από 100% για περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη 25%. Στη συνέχεια, διαιρέστε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 10% με την περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 25% για την περιεκτικότητα σε ξηρή ουσία πρωτεΐνη 40%.

Εκτός από το να γνωρίζετε πώς να μετατρέψετε τις τιμές ανάλυσης σε βάση ξηράς ουσίας, θα ήταν επίσης χρήσιμο να γνωρίζετε ποιες είναι οι ιδανικές σειρές για ορισμένα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την ηλικία του σκύλου σας.
Στον πιο κάτω πίνακα είναι μια γρήγορη ανάλυση των προτεινόμενων δεικτών θρεπτικών συστατικών για τους σκύλους σε όλα τα στάδια της ζωής τους:
 
Στάδιο ζωής Συνιστώμενη ποσότητα πρωτεϊνών Συνιστώμενη ποσότητα λιπαρών
Κουτάβι (0 έως 12 μήνες) 22% - 32% 10% έως 25%
Ενήλικος σκύλος 15% έως 30% 10% έως 20%
Ενεργός ή σκύλος εργασίας 22% έως 32% 15% έως 40%
Σκύλος εργασίας υψηλής απόδοσης 28% έως 34% Τουλάχιστον 50%
Έγκυος / Θηλάζουσα 25% έως 35% Τουλάχιστον 20%

Εκτός από τις παραλλαγές στις συστάσεις πρωτεΐνης και λίπους, διαφορετικοί σκύλοι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε θερμίδες. Ο μέσος ενήλικος σκύλος χρειάζεται περίπου 70 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους για να διατηρήσει τον μεταβολισμό του και να υποστηρίξει τη μυϊκή μάζα του.

Οι μικρές πολύ φυλές έχουν πολύ γρήγορους μεταβολισμούς, οπότε, ενώ μπορεί να χρειάζονται χαμηλότερο συνολικό ημερήσιο αριθμό θερμίδων από τα μεγαλύτερα σκυλιά, έχουν υψηλότερες ανάγκες σε θερμίδες μετρούμενες ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένας σκύλος μικρόσωμης φυλής μπορεί να χρειάζεται έως και 90 έως 110 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας.

Οι μεγάλες και γιγαντιαίες φυλές μπορεί να χρειαστούν έως και 45 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν είναι αρκετά ανενεργές. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες σίτισης στο πακέτο τροφών για κατοικίδια για να καθορίσετε πόσο πρέπει να ταΐσετε το σκυλί σας και να παρακολουθείτε το σωματικό βάρος και την κατάσταση του σκύλου σας για μερικές εβδομάδες για να δείτε εάν πρέπει να κάνετε οποιεσδήποτε προσαρμογές.

Λίστα Συστατικών

Το τρίτο και πιο σημαντικό μέρος που πρέπει να κοιτάξετε στην ετικέτα τροφίμων για κατοικίδια είναι η λίστα συστατικών. Αυτές οι λίστες δείχνουν όλα τα μεμονωμένα συστατικά που πηγαίνουν στην παραγωγή ενός συγκεκριμένου προϊόντος και είναι οργανωμένα κατά φθίνουσα σειρά κατ 'όγκο - αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στους υψηλότερους όγκους βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Αφού βεβαιωθείτε ότι το προϊόν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για το σκύλο σας, μπορείτε να ελέγξετε τη λίστα συστατικών για να δείτε από πού προέρχονται αυτές οι τιμές. Μια υψηλής ποιότητας τροφή για σκύλους θα απαριθμεί πάντα μια ποιοτική πηγή ζωικής πρωτεΐνης ως το πρώτο συστατικό, ιδανικά με αρκετές συμπληρωματικές πηγές πρωτεΐνης.

Αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν που απαριθμεί τους υδατάνθρακες (ειδικά καλαμπόκι, σιτάρι ή σόγια) ως το πρώτο συστατικό.

Η ανάγνωση λιστών συστατικών για προϊόντα τροφής για σκύλους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, διότι μερικές φορές οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα από αυτά που έχετε συνηθίσει - μπορεί επίσης να προσθέσουν λέξεις όπως "υποπροϊόν" ή "γεύμα".
Κατά γενικό κανόνα, εάν ένα προϊόν περιέχει πολλά συστατικά που δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε εύκολα, πιθανώς δεν είναι κάτι που θέλετε να ταΐζετε το σκύλο σας.

Συχνά τα λιγότερα συστατικά είναι καλύτερα - όσο μεγαλύτερη είναι η λίστα συστατικών, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε συστατικά και υλικά πλήρωσης χαμηλής ποιότητας. Απλώς αφιερώστε το χρόνο σας κοιτάζοντας τη λίστα, σημειώνοντας από πού προέρχονται τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες).

Εκτός από την εξέταση των πληροφοριών που μαθαίνετε σχετικά με τη διατροφική επάρκεια, την ανάλυση και τη λίστα συστατικών, ίσως χρειαστεί επίσης να λάβετε υπόψη ορισμένες συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις που έχει ο σκύλος σας.

Εάν ο σκύλος σας πάσχει από τροφικές αλλεργίες, πεπτικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα υγείας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή του.

Μην αγοράζετε μόνο μια συνταγή ή κτηνιατρική δίαιτα που υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας - σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα προϊόντα είναι κάτι παραπάνω από υπερτιμημένες μεσαίας ποιότητας τροφές για σκύλους που θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας του σκύλου σας.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή του σκύλου σας και, εάν χρειαστεί να αλλάξετε το φαγητό του, μεταφέρετέ τον αργά στο νέο προϊόν για να μειώσετε τον κίνδυνο διαταραχής του πεπτικού συστήματος.

Η ανάγνωση ετικετών για τρόφιμα για κατοικίδια είναι κάτι που θα χρειαστεί χρόνο και πρακτική για να αναπτυχθεί, αλλά, μόλις το κάνετε, θα είναι μια πολύτιμη ικανότητα να έχετε.
Έχοντας ένα θεμέλιο γνώσεων σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες των σκύλων και την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των ετικετών για τα κατοικίδια ζώα, θα σας βοηθήσει να βρείτε το τέλειο προϊόν τροφής για σκύλους για τον σκύλο σας.
 

Πηγή: dogfood.guide

Επιλέγοντας την σωστή τροφή για το σκύλο σας