Πως να επιλέξετε την πιο υγιεινή τροφή για τη γάτα σας, διατροφή

Επιλέγοντας την πιο υγιεινή τροφή της γάτας σας

Ως καταναλωτής αλλά και ως υπεύθυνος για το κατοικίδιό σας, είναι δική σας δουλειά να διασφαλίζετε ότι αγοράζετε τις καλύτερες ποιοτικά τροφές σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας.
Η διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας με υψηλής ποιότητας τροφές συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών, στην αύξηση της διάρκειας ζωής τους και στη βελτίωση των ενεργειακών τους επιπέδων.
Ποιος δεν θα το ήθελε αυτό για τον γούνινο φίλο του;

Τρεις παράγοντες για την σωστή επιλογή:
 • Υψηλή πρωτείνη. Το πρώτο συστατικό πρέπει να είναι πρωτεΐνη με βάση τα ζώα. Θα πρέπει να είναι ένα είδος κρέατος που πρέπει να αναφέρετε, ποτέ ένα "παραπροϊόν".
 • Χαμηλοί υδατάνθρακες. Τα σιτηρά και οι υψηλοί υδατάνθρακες όπως το ρύζι και η σόγια μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος της γάτας σας και να της προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Οι γάτες δεν αφομοιώνουν επίσης τους υδατάνθρακες που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζονται τόσους πολλούς.
 • Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Ψάξτε για υδατάνθρακες όπως ρεβίθια και γλυκοπατάτες. Αυτές έχουν λιγότερες θερμίδες, είναι πιο εύπεπτες και έχουν μεγαλύτερη διατροφή σε σύγκριση με το σιτάρι, τη σόγια, το ρύζι και το καλαμπόκι.
Προσέξτε, σημασία δεν έχουν μόνο τα συστατικά που περιέχει, την ίδια σημασία έχει και ποια συστατικά δεν υπάρχουν στην τροφή, που πιθανόν να είναι από αυτά που είναι απαραίτητα για την διατροφή της.

Διαβάζοντας τις πληροφοριακές ετικέτες στη συσκευασία της τροφής θα πρέπει να σας δίνονται κάποιες σημαντικές απαντήσεις, όπως:
 • Για ποιας ηλικίας γάτες προορίζεται η τροφή;
  Προορίζεται για ενήλικες γάτες, γατάκια ή γάτες με κάποια θέματα υγείας; Πρέπει να είστε σίγουροι ότι το κατοικίδιό σας παίρνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά για τις ανάγκες του.
 • Ποιο είναι το καθαρό βάρος;
  Η δοσολογία επίσης πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα, τόσο για να γνωρίζετε πόση είναι η ιδανική ποσότητα για τη γάτα σας όσο και για να σας δώσει σε συνδυασμό με το καθαρό βάρος τη χρονική διάρκεια της τροφής. ώστε γνωρίζοντας αυτό το στοιχείο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια εταιρεία είναι πιο αποδοτική οικονομικά.
 • Ποια είναι τα πρώτα συστατικά;
  Τα συστατικά παρατίθενται κατά σειρά σύμφωνα με το βάρος που περιέχεται στην συσκευασία, από το υψηλότερο έως το χαμηλότερο. Το ζωικό κρέας, το κρέας χωρίς κόκαλα ή τα όργανα πρέπει πάντα να είναι τα πρώτα συστατικά.
  Αποφύγετε κάτι που αναφέρεται ως παραπροϊόν. Αυτά είναι χαμηλής ποιότητας.
  Τα καλά συστατικά περιλαμβάνουν τροφές που μπορείτε να διαβάσετε ξεκάθαρα και που μπορείτε να βρείτε ακόμη και στο δικό σας ψυγείο.
 • Από πού προέρχονται αυτά τα συστατικά;
  Θα πρέπει να επιλέξετε εταιρείες που προμηθεύονται τα συστατικά τους από βιώσιμους αγρότες και προμηθευτές.
  Προσέξτε, πολλά από τα τρόφιμα που προέρχονται από την Ασία τείνουν να είναι χαμηλής ποιότητας και με όχι τις πιο καλές μεθόδους παραγωγής. Επιπλέον, τα ζώα τους τείνουν να αντιμετωπίζονται απάνθρωπα.
 • Υπάρχουν σιτηρά, σόγια ή καλαμπόκι;
  Θα πρέπει να αποφύγετε αυτούς τους τύπους υδατανθράκων. Μπορούν να προωθήσουν την αύξηση βάρους και τον κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
 • Ποια είναι η Εγγυημένη Ανάλυση;
  Αυτός ο πίνκας περιγράφει λεπτομερώς το ποσοστό διαφορετικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, λιπών, ινών, φωσφόρου και άλλων θρεπτικών ουσιών.
  Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό για κάθε ζώο σας. Για παράδειγμα, τα περισσότερα αιλουροειδή χρειάζονται περίπου 30% ακατέργαστη πρωτεΐνη και χαμηλές ποσότητες φωσφόρου (για την προαγωγή υγιών νεφρών).

Τα καλά συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε σε μια ετικέτα διατροφής

Οι κορυφαίες εταιρείες χρησιμοποιούν βιώσιμες μεθόδους κατασκευής. Προμηθεύονται τα συστατικά τους από μέρη του κόσμου που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν ηθικές και όχι βάναυσες πρακτικές εκτροφής και καλλιέργειας.
Οι εταιρείες Premium χρησιμοποιούν επίσης πρώτες ύλες. Την επόμενη φορά που βρίσκεστε σε κατάστημα κατοικίδιων ζώων (ή ψωνίζοντας online), φροντίστε να βρείτε τα παρακάτω συστατικά. Είναι ένα καλό σημάδι ότι το φαγητό που πρόκειται να αγοράσετε είναι ιδανικό για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας:
 • Πραγματική ζωική πρωτεΐνη
  Αυτά θα πρέπει να αναφέρονται σαφώς, ώστε να ξέρετε ακριβώς από πού προέρχεται. Αυτό περιλαμβάνει κοτόπουλο, βόειο κρέας, αυγά, κυνήγι, αρνί, σολομό, σαρδέλες, μύδια και πάπια. Το κρέας οργάνων (π.χ. κοτόπουλο ή συκώτι βοδιού) είναι ένα επιπλέον στοιχείο.
 • Λαχανικά και φρούτα
  Οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες πρέπει να είναι λαχανικά και φρούτα όπως αυτά που μπορεί να έχετε στο ψυγείο σας. Ψάξτε για τροφές όπως γλυκοπατάτες, καρότα, κολοκυθάκια, μήλα και μούρα.
 • Καλά λίπη
  Αυτά είναι φυσικά παρόντα στις ζωικές πρωτεΐνες αλλά μπορούν επίσης και να συμπληρωθούν. Αυτά περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επίσης γνωστά ως EPA, DHA, και ALA.
 • Βότανα και θαλάσσια φυτά
  Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν βασιλικό, άνηθο, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και φύκια.

Ποιες τροφές δεν πρέπει να δώσετε στον γούνινο φίλο σας;

Μια σωστή τροφή δεν κρίνεται μόνο από τα συστατικά που περιλαμβάνει, αλλά από την ποιότητά τους και από αυτά που δεν συναντάμε σε αυτήν. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι ανθυγιεινά για τη γάτα σας έως και τοξικά.

Χαμηλής ποιότητας συστατικά μπορεί να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε γάτες. Αυτό περιλαμβάνει διαβήτη, νεφρική νόσο, καρκίνο και παχυσαρκία. Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες εάν καταναλώνουν κακής ποιότητας τρόφιμα τότε η υγεία τους θα έχει διάφορα προβλήματα.
Αποφύγετε τα προϊόντα που περιλαμβάνουν τα πιο κάτω:
 • Τεχνητά χρώματα και γεύσεις, όπως μπλε 2, κόκκινο 40, κίτρινο 5 ή καραμέλα
 • Τεχνητά ή συνθετικά συντηρητικά, όπως τα ΒΗΑ, ΒΗΤ και αιθοξυκίνη
 • Καλαμπόκι
 • Σιτάρι
 • Σόγια
 • Ζάχαρη
 • Οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως "παραπροϊόν" (μετά από όλα, ένα υποπροϊόν του τι ακριβώς;)
 • Οποιοδήποτε αόριστο ή αδιάφορο "κρέας" (εάν η ζωική πηγή δεν είναι αναγνωρισμένη, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε από πού προέρχεται ή τι είναι μέσα σε αυτήν)
 • Αποκατεστημένο λίπος (αυτό μπορεί να προωθήσει τα βακτήρια και την ανάπτυξη μούχλας)
 • Carrageenan
 • Βιταμίνη 3Κ
 • Νιτρικό νάτριο
 • Νιτρώδες νάτριο

Αποφύγετε τα προϊόντα που έχουν πληροφορίες με παράξενες λέξεις

Ένας άλλος βασικός κανόνας είναι: όσο πιο λίγα τόσο το καλύτερο. Τα κορυφαία προϊόντα διατροφής για γάτες περιέχουν λιγότερα συστατικά. Αλλά, τα συστατικά τους είναι πολύ υψηλότερης ποιότητας, έτσι προσφέρουν πολλά από αυτά που χρειάζεται η γάτα σου και τίποτα από αυτά που δεν έχει ανάγκη.

Να είστε επιφυλακτικοί με αυτά που αναφέρονται

Για τις τροφές με το χαρακτηρισμό "φυσικό" ή "premium" δεν υπάρχουν κάποιες σαφείς και υποχρεωτικές οδηγίες από επίσημο φορέα. Αυτό σημαίνει ότι μια επισήμανση τροφίμων μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει "φυσικά" συστατικά αλλά μπορεί ακόμα να περιέχει τεχνητά συντηρητικά και άλλα βλαβερά.
Ψάξτε για "σωστές" και "αναγνωρισμένες" λέξεις, όπως "χορτοφάγος", "ελεύθερης βοσκής" και "βιολογική". "ανθρώπινης κατανάλωσης" (αν είναι αρκετά καλή για εσάς, είναι αρκετά καλή και για το κατοικίδιο ζώο σας) να χρησιμοποιηθούν από ορισμένες εταιρείες.

Γνωρίστε από πού προέρχεται η τροφή της γάτας σας

Αν μια ανάκληση τροφής για κατοικίδια ζώα συμβαίνει, συχνά οφείλεται σε ένα πρόβλημα στη μονάδα που το έκανε. Οι ανακλήσεις δεν οφείλονται απαραίτητα στα ίδια τα συστατικά.
Για παράδειγμα, στα συστατικά συχνά χρησιμοποιούν ασαφή συστατικά "αλεύρου κρέατος". Πρόκειται για μυστηριώδη ζωικά προϊόντα που μπορεί να προέρχονται από εργοστάσια, σφαγεία ή ακόμη και από καταφύγια ζώων.
Οι καλές εταιρείες τροφίμων για τα κατοικίδια ζώα φροντίζουν επιμελώς τις εγκαταστάσεις παραγωγής τους. Αξιολογούν τους υπαλλήλους, τον εξοπλισμό και την παραγωγή τους για τον ποιοτικό έλεγχο.

Η σημασία της πεπτικότητας

Η σωστή τροφή είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ακριβώς επειδή η γάτα σας ότι μπορεί να φάει δεν εγγυάται ότι το σώμα της θα είναι σε θέση να το αφομοιώσει σωστά. Η δυνατότητα πέψης έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχέση με την ποσότητα τροφής και θρεπτικών ουσιών που απορροφάται πραγματικά.

Χαμηλής ποιότητας συστατικά όπως πληρωτικά, τεχνητά συντηρητικά και ζωικά υποπροϊόντα, δεν απορροφώνται καλά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα ανούσια και χαμηλής ποιότητας συστατικά μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν την πέψη των οποιωνδήποτε καλών συστατικών που απομένουν στο προϊόν.

Πώς μπορείτε να δείτε εάν μία τροφή δεν είναι πολύ εύπεπτη;

Σκεφτείτε το απλά: οτιδήποτε δεν απορροφάται, αποβάλλεται.
Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό που δίνετε η γάτα σας πιθανώς δεν απορροφάται σωστά εάν τα περιττώματα του ζώου σας είναι:
 • Ευκοίλια
 • Συχνά
 • Πολλά
 • Ασχημη μυρωδιά
 • Ακανόνιστα
Ένας παράγοντας που επηρεάζει την πεπτικότητα είναι το επίπεδο υγρασίας. Υψηλότερα ποιοτικά, πλούσια σε υγρασία τρόφιμα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποσότητας των τροφίμων που αφομοιώνονται από τη γάτα σας. Αυτό δίνει περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς σε όλο το σώμα της γάτας σας.
Οι εταιρείες που παράγουν τροφές για ζώα συντροφιάς δεν έχουν υποχρέωση να αναφέρουν την αφομοιωσιμότητα των προϊόντων τους. Κάποιοι το κάνουν, χωρίς να υπάρχει όμως υποχρέωση για δοκιμές από τρίτους ώστε να επιβεβαιώσουν αυτά τα ποσά.

Πηγή: felineliving.net