Είναι οι σκύλοι σαρκοφάγα ζώα; Ή μήπως παμφάγα;

Σαρκοφάγο ή Παμφάγο

Είναι οι σκύλοι σαρκοφάγα ζώα; Ή μήπως παμφάγα;

Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε την κατάλληλη τροφή για το κατοικίδιο σας πρέπει να γνωρίζεται την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και χρειάζεται να γνωρίζεται την αλήθεια. Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει ότι οι σκύλοι είναι παμφάγα ζώα χωρίς ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις. Ή ότι είναι αυστηρά σαρκοφάγα με έμφυτη αποστροφή προς τα φρούτα και τα λαχανικά.
Όλες οι επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι …
 

Οι σκύλοι εκ φύσεως παρουσιάζουν αδιαμφισβήτητη σαρκοφαγική διάθεση.

Συγκεκριμένα, πρόσφατες έρευνες DNA έδειξαν ότι ο σκύλος εξελίχθηκε απευθείας από τον λύκο των δασών (Timber Wolf) περίπου πριν 15.000 χρόνια. Ακόμα και σήμερα ο σκύλος μοιράζεται πάνω από 99% του DNA του με τον λύκο, ο οποίος όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ξεκάθαρα σαρκοφάγο ζώο. Από γενεαλογικής πλευράς, ο σκύλος έχει κληρονομήσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σαρκοφάγου ζώου. Τα δόντια του, το πεπτικό του σύστημα και η γενικότερη συμπεριφορά τους το επιβεβαιώνει.
Βέβαια, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς την αξιοθαύμαστη παμφάγο ικανότητα που έχει επιδείξει ο σκύλος στην πάροδο του χρόνου.
Έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει καταναλώνοντας μια εξαιρετικά ποικίλη δίαιτα. Παρ' όλα αυτά δεν χωρά αμφιβολία ότι το σώμα του είναι σχεδιασμένο για να μεταβολίζει το κρέας.

Για σύγκριση ας μελετήσουμε ένα τυπικό φυτοφάγο, την αγελάδα. Οι αγελάδες μασάνε την τροφή τους στα πλάγια τους στόματος τους επαναλαμβάνοντας το μάσημα από την μια πλευρά στην άλλη. Γι' αυτό διαθέτουν μεγάλα, επίπεδα, πίσω δόντια. Τα επίπεδα δόντια είναι ιδανικά για την άλεση τροφών όπως τα διάφορα σιτηρά και χόρτα σε μικρότερα σωματίδια.
Τα πραγματικά παμφάγα (όπως ο άνθρωπος) μοιράζονται αυτή την ιδιότητα των πίσω δοντιών σε σχήμα κύβου καθώς και το μάσημα της τροφής πλευρικά.
Σκεφτείτε τους δικούς σας τραπεζίτες και τον τρόπο με τον οποίο μασάτε.

Ο σκύλος από την άλλη μεριά δεν έχει επίπεδα δόντια. Όπως κάθε τυπικό σαρκοφάγο διαθέτει στενά και μυτερά πίσω δόντια. Επιπλέον ο σκύλος δεν μπορεί να μασήσει πλευρικά. Τα σαγόνια του μπορούν να κινηθούν μόνο πάνω κάτω. Ο ιδανικός συνδυασμός για να κόβει το κρέας σε μικρότερα κομμάτια.

Τα φυτοφάγα και τα παμφάγα μοιράζονται επίσης άλλο ένα ισχυρό πεπτικό "όπλο" που τα σαρκοφάγα συνήθως στερούνται. Τη σιελική αμυλάση. Η αμυλάση είναι ένα ειδικό ένζυμο που παράγουν τα φυτοφάγα στο σάλιο τους. Ένα σημαντικό ένζυμο που απαιτείται για την διάσπαση των υδατανθράκων πριν αυτοί εισέλθουν στο στομάχι.
Τα σαρκοφάγα ζώα επίσης παράγουν αμυλάση, αλλά το ένζυμο παράγεται εντός του πεπτικού συστήματος (στο λεπτό έντερο). Η έλλειψη αμυλάσης καθιστά την αφομοίωση υδατανθράκων στα σαρκοφάγα ιδιαίτερα δύσκολη.

Δεδομένου ότι τα γεύματα των σαρκοφάγων είναι λιγότερα άρα και μεγαλύτερα σε ποσότητα, είναι εξοπλισμένα με μεγαλύτερη στομαχική κοιλότητα απ' ότι τα φυτοφάγα. Επιπλέον, τα σαρκοφάγα διαθέτουν υψηλότερη συγκέντρωση στομαχικού οξέως. Αυτό βοηθάει στην γρήγορη διάσπαση και πέψη των ζωικών πρωτεϊνών.
Τα ισχυρότερα οξέα επίσης εξουδετερώνουν τα επιβλαβή βακτήρια που αναπτύσσονται στο κρέας καθώς αυτό αποσυντίθεται.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό των φυτοφάγων που τα διαφοροποιεί είναι ότι διαθέτουν ασυνήθιστα μακρύ γαστρικό σωλήνα (10πλάσιο από το μήκος του σώματος τους). Εκτενέστερο πεπτικό σύστημα όπως αυτό είναι απαραίτητο για την αφομοίωση φυτικής δίαιτας.

 

Η σημερινή αγορά τροφών κατοικίδιων. Καλωσήρθατε στην εποχή της επιλογής

Παρ' όλο το φυσικό σαρκοφαγικό σχεδιασμό τους, η εξελικτική πορεία των σκύλων έχει περάσει από πολλά στάδια σε διάστημα χιλιάδων ετών. Ο σκύλος έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ικανότητα επιβίωσης καταναλώνοντας τα αποφάγια της ανθρώπινης ύπαρξης είτε αυτά περιείχαν κρέας είτε όχι. Διαχρονικά ο καλύτερος φίλος μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώνει με μια ποικιλία τροφών.
Στις μέρες μας η αγορά τροφών κατοικιδίων έχει εξελιχθεί σε έναν ύμνο στην προσαρμοστικότητα του συγκεκριμένου ζώου, αποτελούμενη από αναρίθμητες φόρμουλες προϊόντων. Κάποιες ευνοούν το κρέας, μερικές τα λαχανικά και άλλες σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα τα δημητριακά και τα σιτηρά.
Άρα ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να επιλέξετε την κατάλληλη τροφή για το κατοικίδιο σας;

 

Καταλήγοντας

Η γνώση ότι ο σκύλος είναι βιολογικά σχεδιασμένος να καταναλώνει κρέας καθιστά την ανεύρεση της κατάλληλης τροφής πολύ πιο εύκολη.
Ο σκύλος όπως αναφέραμε και κατ' επέκταση η γάτα έχουν μάθει να επιβιώνουν καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες σιτηρών, δημητριακών ακόμα και μιας πλήρους χορτοφαγικής δίαιτας. Υπάρχει τεράστια διαφορά όμως ανάμεσα στην επιβίωση και την ευημερία!
Ανεξάρτητα του τι πιστεύει ο καθένας οι σκύλοι και οι γάτες κατέχουν μια αναμφισβήτητη προδιάθεση προς την κρεοφαγία. Τροφές πλούσιες σε κρέας είναι πιο κοντά στην φυσική δίαιτα τους. Εξομοιώνουν το τι θα έτρωγε το ζώο αν βρισκόταν στο φυσικό του περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο τα συστατικά κρέατος θα πρέπει να είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που πρέπει να ψάχνει κανείς στον πίνακα συστατικών μιας τροφής. Το αμέσως επόμενο είναι η προέλευση και η ποιότητα των συγκεκριμένων κρεάτων καθώς και ο τρόπος εκτροφής και επεξεργασίας τους.

Πηγή: Acana-Orijen